جستجوی پیشرفته

اسپیکر سقفی | توکار، ضد آب | پیجینگ و خانگی

انواع اسپیکر سقفی - روکار و توکار

اسپیکر سقفی در سراسر جهان جزء پر کاربردترین انواع بلندگو قرار می‌گیرد. این اسپیکرها در مراکز تجاری، اداری، آموزشی و منازل مسکونی قابل استفاده بوده و تنوع بالایی دارند. تفاوتی ندارد بخواهید برای اداره، مدرسه یا استخر بلندگوی سقفی تهیه کنید یا منزل و ویلای خود، در هر صورت به‌دلیل وجود مدل‌های متعدد، گزینه‌های مطلوبی پیدا خواهید کرد. در این راهنمای خرید اسپیکر سقفی به بررسی مواردی می‌پردازیم که به شما در انتخاب و خرید بلندگوی مناسب کمک می‌کند.

بلندگوی سقفی چیست و به چه کار می‌آید؟

بلندگو سقفی توکارهمان‌طور که از نامش مشخص است، بلندگو یا اسپیکر سقفی نوعی از بلندگوست که به‌منظور ایجاد پوشش صوتی یکنواخت در سراسر یک فضای بسته در سقف یا نزدیک‌ترین مکان به سقف نصب می‌شود.
در بسیاری از موقعیت‌ها امکان استفاده از باندهای بزرگ و حرفه‌ای وجود ندارد. نیاز به بالابردن صدا برای پوشش دادن تمام محیط در کنار ایجاد ناهماهنگی در دکوراسیون، دو علت اصلی برای استفاده نکردن از باندهای بزرگ است. در واقع در بسیاری از فضاها استفاده از باندها و بلندگوهای بزرگ جلوه بصری مطلوبی نداشته و زیبایی دکوراسیون را تحت تاثیر قرار می دهد.
این در حالی است که اسپیکرهای سقفی با صدایی ملایم و مطلوب تنها محدوده مشخصی از فضا را پوشش می‌دهند. ضمن اینکه طراحی و ساختار آنها به صورتی انجام می گیرد که اغلب اندازه کوچکی داشته و دکوراسیون داخلی فضا را بهم نمی‌ریزند.
به‌طور کلی عدم اشغال فضای زیاد، جایابی راحت، کاهش تداخل آکوستیک، ایجاد پوشش صوتی یکنواخت و سراسری، کیفیت صدای مطلوب، انطباق و سازگاری با دکوراسیون‌های مختلف از جمله مزایای خرید اسپیکر سقفی محسوب می‌شود.

اسپیکر سقفی در کجا قابل استفاده است؟

بلندگو سقفی برای اتاق جلسات و کنفرانس اسپیکرهای سقفی اعم از توکار و روکار تقریبا در هر محیطی قابل استفاده هستند. هر جایی که نیاز به ایجاد پوشش صوتی یکنواخت برای افراد حاضر وجود دارد، می‌توان از اسپیکرهای سقفی بهره گرفت. از جمله مواردی که می‌توان به آنها اشاره کرد، عبارت است از:

* اسپیکر سقفی برای مراکز اداری و تجاری مانند سازمان ها، سالن های همایش و آمفی تئاتر، اتاق های کنفرانس، هتل ها، مراکز خرید و فروشگاه ها، رستوران ها و کافه ها
* اسپیکر سقفی برای اماکن ورزشی نظیر باشگاه‌، استخر و مجتمع‌ ورزشی
* اسپیکر سقفی برای مراکز آموزشی همچون دانشگاه‌، خوابگاه‌ و مدرسه
* اسپیکر سقفی برای اماکن بهداشتی و درمانی مانند بیمارستان‌، کلینیک‌ و مطب
* اسپیکر سقفی برای خانه، سینمای خانگی، ویلا، مجتمع‌ مسکونی و...
* اسپیکر سقفی برای مراکز صنعتی و کارخانجات
* اسپیکر سقفی برای فضای باز، محیط های مرطوب
* اسپیکر سقفی برای اماکن زیارتی، تفریحی و...

بلندگو سقفی برای خانه، منازل و اماکن مسکونی

حال به سوالاتی می‌پردازیم که پاسخ به آنها در هنگام خرید اسپیکر سقفی توکار در انتخاب بهترین و مناسب‌ترین مدل‌ها به شما کمک خواهد کرد.

کاربری شما چیست؟ اداری یا مسکونی؟ پیجینگ یا پخش موسیقی؟

یکی از موارد مهمی که هنگام انتخاب بلندگوی سقفی توکار باید به آن توجه دهید، نوع کاربری مدنظرتان است. از این جنبه می‌توان اسپیکرهای سقفی را به دو دسته تقسیم کرد.
دسته اول بلندگوی سقفی فول رنج است که صدا را تفکیک نکرده و می‌توان آن را در سیستم‌های پیجینگ تحت شبکه یا آنالوگ به کار گرفت. اسپیکرهای سقفی پیجینگ بیشتر برای پخش و انتشار اعلان‌ها، هشدارها، اذان و پخش موسیقی ملایم به کار می‌روند.

اسپیکر سقفی توکار برای سالن همایش، آمفی تئاتر

بارها آنها را در مراکز اداری و تجاری، بیمارستان‌ها، مراکز آموزشی، اماکن عمومی نظیر فرودگاه‌ها، پایانه‌های حمل و نقل و... مشاهده کرده‌اید. این نوع اسپیکر سقفی قیمت مقرون به‌صرفه و ارزان‌تری دارد.
دسته بعدی بلندگوی سقفی 2way است که دارای تیوتر و ووفر بوده و برای پخش با کیفیت‌تر، صدا را تفکیک می‌کند. به بیان ساده‌تر، فرکانس‌های بالا و پایین را برای پخش از تیوتر و ووفر از یکدیگر جداسازی می‌کند. در نتیجه شفافیت و وضوح صدا و همچنین محدوده فرکانسی قابل پوشش در این دسته نسبت به مدل‌های فول رنج بیشتر است. از این رو اسپیکرهای سقفی 2way اغلب برای پخش با کیفیت و بلند موسیقی مورد استفاده قرار می‌گیرند. جهت خرید اسپیکر سقفی برای خانه و فضاهای خانگی، محیط‌های ورزشی کوچک یا هر جا که کیفیت پخش صدا اهمیت دارد، انتخاب مدل‌های 2way توصیه می‌شود. به این نوع اسپیکر سقفی، استریو HiFi نیز گفته می‌شود.

بلندگوی سقفی روکار یا توکار؟

نصب کردن اسپیکر سقفی توکاردر قدم بعدی لازم است انتخاب کنید که اسپیکر سقفی توکار مناسب فضای شماست یا اسپیکر سقفی روکار؟
انواع بلندگو سقفی روکار نیاز به برش سقف ندارند و به‌راحتی روی سقف یا دیوار نصب می‌شوند. گرچه سیم‌کشی این بلندگوها از بیرون انجام می‌شود، اما ساده‌ترین و آسان‌ترین راه برای مجموعه‌ها و محیط‌هایی هستند که برش سقف در آنها ممکن نیست.
اسپیکر سقفی توکار گزینه مطلوب افرادی است که به دکوراسیون داخلی حساس هستند. برای نصب هر بلندگو سقفی توکار لازم است بخشی از سقف یا دیوار برش داده شود، ضمن اینکه سیم‌کشی‌ها نیز از داخل سقف عبور داده می‌شود. در واقع با وجود اینکه فرایند نصب در مقایسه با مدل‌های روکار دشوارتر و زمان‌بر است اما نتیجه کار از لحاظ بصری و زیبایی بهتر خواهد بود.
بلندگوی سقفی توکار به‌عنوان اسپیکر سقف کاذب یا برای فضاهای در حال ساخت که امکان ایجاد تغییرات در سقف یا دیوارها راحت‌تر است، بهترین گزینه است. نصب اسپیکر سقفی توکار در سقف کاذب یا کناف با دردسر کمی انجام می‌گیرد، ضمن اینکه پس از نصب تنها توری بلندگو مشاهده شده و عملا تاثیر نامطلوبی روی طراحی داخلی نخواهد داشت.
برخی مدل‌های بلندگو سقفی توکار به‌وسیله پیچ به سقف متصل می‌شوند، در حالی که بعضی دیگر برای ثابت ماندن در سقف مجهز به گیره‌هایی مخصوص هستند.

اسپیکر سقفی ضد آب و رطوبت

اسپیکر سقفی معمولی یا ضد آب؟

اگر اسپیکر سقفی را برای محیط‌های مرطوب مانند استخر ورزشی، استخر خانگی، حمام، گلخانه، بالکن و موارد مشابه نیاز دارید، به سراغ مدل‌های بلندگوی سقفی ضد آب بروید.
اسپیکر سقفی ضد آب نوعی بلندگوی سقفی است که ساختار داخلی آن مناسب محیط‌های مرطوب یا آب و هوای شرجی طراحی شده است. در این محیط‌ها رطوبت موجود در فضا به اجزای داخلی بلندگوهای معمولی آسیب وارد می‌کند. اسپیکر سقفی ضد آب و رطوبت در منازل، هتل‌ها، رستوران‌ها و مراکز ساحلی، استخر، پارک‌های آبی، کشتی‌ها، استخر پرورش ماهی و محیط‌های مشابه مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله اسپیکرهای سقفی ضد آب توکار می‌توان به مدل‌های بلندگوی سقفی یاماها سری YAMAHA NS-IC اشاره کرد.

تفاوت بلندگو سقفی اهمی یا ولتی

بلندگو سقفی اهمی یا ولتی؟

برخی بلندگوهای سقفی تنها در حالت اهمی کار می‌کنند، به این معنی که در سیستم‌هایی استفاده می‌شوند که خروجی آمپلی فایر اهمی باشد. در این سیستم‌ها تعداد بلندگوها کم است اما قدرت و کیفیت صدا بیشتر است.
بلندگوهای سقفی ولتی اسپیکرهایی هستند که در سیستم‌های ولتی 70 یا 100 ولت به کار گرفته می‌شوند. در این سیستم‌ها آمپلی فایر از خروجی 70 یا 100 ولت پشتیبانی می‌کند، تعداد اسپیکرها زیاد است و صدارسانی به محدوده بزرگتر یا فواصل دورتر مدنظر است، مانند سیستم پیجینگ فضاهای بزرگ.
مدل‌هایی از اسپیکر سقفی وجود دارند که از هر دو سیستم اهمی یا ولتی پشتیبانی می‌کنند.

توان بلندگو چقدر باشد؟

این سوالی است که برای پیدا کردن آن نیاز به مشورت با کارشناسان متخصص دارید. اسپیکرهای سقفی توکار توان خروجی متفاوتی از 5 تا 100 وات دارند. بنابراین به‌دلیل تأثیری که میزان توان روی قیمت و هزینه تمام شده بلندگو دارد، لازم است برای انتخاب توان مناسب با کاربری مدنظر خود از راهنمایی افراد حرفه‌ای کمک بگیرید.

مونو یا تک استریو؟

یکی دیگر از دسته بندی‌های اسپیکرهای سقفی بر اساس مونو یا تک استریو بودن آنهاست. در حالت پخش استریو صدا به دو کانال چپ و راست تفکیک و پخش می‌شود. 

به این ترتیب برای پخش با کیفیت موسیقی، اگر بخواهید از بلندگوی سقفی مونو استفاده کنید، برای هر قسمت حداقل به 2 بلندگو نیاز خواهید داشت. از طرف دیگر برخی اسپیکرهای سقفی به‌صورت تک استریو طراحی می‌شوند، به این معنی که آنها به‌طور تکی نیز قادر به پخش کانال‌های چپ و راست هستند. بنابراین در فضاهای کوچکی که نصب دو بلندگو امکان‌پذیر نیست، می‌توان از یک بلندگوی سقفی تک استریو بهره گرفت.

چند بلندگو نیاز است؟

تعداد اسپیکر سقفی توکار ارتباط مستقیمی به مساحت و حجم فضای شما دارد.

گاه در اتاق‌هایی که مساحت کمی دارند، حتی یک اسپیکر نیز کافی است. به جز مساحت، ارتفاع محیط نیز اهمیت دارد. در فضاهایی که ارتفاع کف و سقف کمتر از 270 سانتی متر است، استفاده از بلندگوی سقفی توصیه نمی‌شود، چرا که برخورد صدا به کف و برگشت آن ممکن است در عملکرد سیستم صوتی ایجاد اختلال کند.
البته میزان شلوغی و سروصدای طبیعی موجود در محیط را نیز نباید فراموش کرد. برخی اسپیکرهای سقفی امکان تغییر زاویه تیوتر را می‌دهند. درواقع در این اسپیکرها با چرخاندن تیوتر می‌توان زاویه انتشار صدا را تغییر داده و در نتیجه با بهینه کردن پخش صدا، نیاز به اسپیکرهای اضافی را از بین برد.

بلندگو سقفی ceiling speaker

بهترین برند اسپیکر سقفی کدام است؟

تنوع مدل‌های اسپیکر سقفی اعم از توکار و روکار در بازار بالاست، به‌طوری که انتخاب از بین مدل‌های مختلف ممکن است ایجاد سردرگمی کند. اما برای افرادی که به کیفیت و کارایی اهمیت می‌دهند، انتخاب کمی ساده‌تر است چرا که در بین تولیدکنندگان بلندگو سقفی می‌توان نام‌ها و برندهای معتبری را مشاهده کرد که سال‌هاست در حوزه ساخت تجهیزات صوتی و بلندگوهای حرفه‌ای فعالیت دارند. از جمله بهترین مدل‌های بلندگو سقفی در بازار می‌توان به این موارد اشاره کرد:
اسپیکر سقفی جی بی ال JBL
اسپیکر سقفی یاماها YAMAHA
اسپیکر سقفی بوز BOSE

اسپیکر سقفی یاماها YAMAHA

هنگام خرید اسپیکر سقفی به چه نکاتی دقت کنیم؟

مواردی که لازم است آنها را بر اساس مساحت محیط و کاربری مدنظرتان مورد توجه قرار دهید شامل توان خروجی RMS و Peak، حداکثر فشار صوتی، پاسخ فرکانسی، زاویه پوشش، پشتیبانی از اتصال اهمی و ولتی، برخورداری از ترانس مچینگ و... می‌شود. اگر در تشخیص مشخصات فنی بلندگوی مورد نیاز خود دچار تردید هستید با کارشناسان دیجی صدا مشورت نمایید.
از نظر ظاهری نیز بلندگو را از لحاظ عمق، زیبایی بصری، امکان رنگ‌آمیزی توری (برای سازگاری با دکوراسیون)، وجود باکس در پشت بلندگو (برای عدم انتشار صدا در سقف)، وزن و... بررسی نمایید.

بلندگو سقفی